miércoles, 19 de mayo de 2010

GESTIO DEL CONEIXEMENT Com protegir una idea?

Gestió del Coneixement

Assaig : Com protegir una idea, els tipus de patents que es van referenciar al seminari (propietat intel lectual, industrial ...)i unes conclusions

Joan Carles Muñoz i Frances X. Funes
15/05/2010


GESTIO DEL CONEIXEMENT Com protegir una idea?

INTRODUCCIO

L'estudi té com a punt de partida la conferència realitzada pel Sr. Pedro Moragas, enginyer i inventor com li agrada reconèixer.

La conferència, xerrada i col•loqui que es va estendre més de dues hores recollia en part, la seva vivència personal, en la qual ens va explicar les dificultats amb les quals s'ha anat trobant a l'hora de protegir les seves idees, la dificultat de realitzar-ho a Espanya, i ens va exposar un ampli ventall de les seves patents. Durant la sessió vam poder apreciar com és un document en el qual es recull una patent i al mateix temps veure com aquesta patent es fa realitat.

Una de les coses que més ens van cridar l'atenció va ser que el Sr. Moragas, no sol explotar els seus propis invents, no genera un pla d'empresa, etc.

La forma d'obtenir benefici dels seus invents és mitjançant llicències, és a dir vendre el seu idees a tercers perquè els explotin comercialment.
Aquesta solució, entenem que és molt còmoda, però segurament no és la més avantatjosa econòmicament, probablement tenint en compte la nostra formació acadèmica ens decantariem més per la creació d'empreses que posessin en el mercat aquests productes.


DESENVOLUPAMENT

Hi ha diferents tipus de propietats immaterials, les quals podríem protegir. La primera classificació distingirem entre propietat industrial i propietat intel•lectual:

La propietat industrial: és un conjunt de drets que pot posseir una persona física o jurídica sobre una invenció, un disseny industrial, un signe distintiu (marca o nom comercial), etc.

La propietat intel•lectual: des del punt de vista de la tradició continental europea, suposa el reconeixement d'un dret particular en favor d'un autor sobre les obres del intel•lecte humà. També la podríem definir com qualsevol propietat que, de comú acord, es consideri de naturalesa intel•lectual i mereixedora de protecció, incloses les invencions científiques i tecnològiques, les produccions literàries o artístiques, les marques i els identificadors, els dibuixos i models industrials i les indicacions geogràfiques.

Modalitats de Protecció industrial: Innovacions tècniques, innovacions de disseny, i identitat corporativa.

Innovacions Tècniques: Resultants d'innovacions tecnològiques i d'inversions en R + D: Patents i models d'utilitat .

• Patent: títol de propietat industrial que atorga és estat l'autor de la invenció per explotar de manera exclusiva durant un temps limitat a canvi de posar a l'abast del públic per afavorir d'aquesta manera el progrés tecnològic. Protecció durant 20 anys, cada 10 anys s'ha de fer una modificació que el millori.

• Model d'utilitat: Protegeix invencions amb un rang menor que les patents. Consisteix en donar a un objecte una configuració, estructura o constitució que resulti, en algun avantatge apreciable per a la seva fabricació o el seu ús. Protecció 10 anys.

Innovacions de disseny: Creacions que impliquen novetat en la forma externa que presenten els productes: Dibuixos industrials, models industrials.

• Dibuixos industrials: Tota disposició o conjunt de línies o colors aplicables a un fi comercial. Protecció 10 anys, renovables altres 10 .

• Models industrials: Tot objecte que pugui servir de tipus o descripció per a la fabricació d'un producte. Protecció 10 anys renovables indefinidament.

Identitat corporativa: Distintius que tenen per finalitat distingir uns productes i activitats d'altres.

• Marca: Tot signe o mitjà material de qualsevol classe o forma, que serveixi per assenyalar i distingir d'altres productes i serveis similars. Protecció 10 anys renovables indefinidament.

• Noms Comercials: Títol que concedeix el dret exclusiu a utilitzar qualsevol signe o denominació com distintius d'una empresa. Protecció 10 anys renovables indefinidament.

• Rètols d'establiments: Signe o denominació que serveix per donar-lo a conèixer al públic i diferenciar-lo d'altres destinats a activitats idèntiques o similars. Protecció 10 anys renovables indefinidament.

Quins són els requisits per patentar?

• Ha de tenir alguna utilitat
• Activitat inventiva
• Ha de ser nova
• Ha de ser viable

Quins serien els tràmits per a la sol licitud de d'una patent?

Les patents es tramiten a l'oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), els passos necessaris serien:

1 .- Presentació de la sol•licitud: Instància adreçada la directora de l'OEPM, amb la descripció del invent, una o diverses reivindicacions, dibuix i resum. La data en què es presenta el document es considera data de presentació de la sol•licitud. És important, ja que marca el Unció del període de prioritat i marca el moment fins al que s'exigeix la novetat.

2.- Examen de la sol•licitud de la patent, en dos àmbits:

• Examen formal: Es comproven les dades de la instància
• Examen Tècnic: Tenint com a base la descripció, reivindicacions, resum i dibuixos, comprova que l'objecte de la sol licitud és patentable i no incorre en prohibicions.

Es denega la patent en aquesta primera etapa la seva la invenció no té novetat de forma manifesta i notòria.

3 .- Demana l'Informe sobre l'estat de la Tècnica (IET). El titular de la patent de demanar aquest informe i l'OEPM procedeix a estudiar la novetat i activitat inventiva de la invenció objecte de la sol•licitud. La recerca de documents s'efectua de forma manual o mecanitzada en base de dades, tant en el fons nacional, com internacional.

4 .- Observació de tercers: Termini de dos mesos perquè qualsevol persona pugui formular observacions degudament raonades i documentades a l'informe sobre l'estat de la tècnica (IET).

5 .- Contestació a l'observació de tercers, Nou termini de dos mesos consecutiu, a termini d'observacions de tercers, pel qual el titular vaig poder presentar les observacions que consideri pertinents al IET o les observacions presentades per tercers, així com presentar les modificacions les reivindicacions.

6.- Resolució de l'expedient: Un cop finalitzat el termini anterior, l'OEPM procedeix a la concessió de la patent demanada, amb anunci en el BOPI (Butlletí Oficial de la propietat industrial), posant a disposició del públic el document de patent juntament amb l'IET i totes les observacions i comentaris referents a aquest informe.



CONCLUSIONS

Les nostres conclusions es basen sobretot pel explicat pel Sr Moragas en la sessió de classe.

A. - És molt important protegir les idees (marques, invents, teories, etc.). Si bé és cert que durant tot aquest semestre estem parlant la gestió del coneixement, de la difusió de la informació, etc. , No està renyit aquesta difusió amb la PROTECCIÓ DEL CONEIXEMENT.

B. - La realitat ens diu que els mecanismes de protecció són clarament insuficients, i és fàcil plagiar, copiar, etc. prova d'això és per exemple la Xina, on el Sr Moragas té constància que circulen patents seves, sense cap llicència.

C. - Hi ha diferències entre patentar a Espanya o a França. No s'obtenen les mateixes garanties, segons el país on es produeix la patent.

D. - Espanya és un país com molt poques patents (probablement a causa del caràcter poc emprenedor dels nostres compatriotes i les poques o nul ajudes per part de l'administració.


WEB_BLIOGRAFIA

¿Que es una marca?
http://www.youtube.com/watch?v=g3wLRLurvDI&feature=related

logotips famosos
http://www.youtube.com/watch?v=QSGi1cNT568&feature=related

(Humor) Invents inútils (segons l’ autor). Fa una referència a partir del minut 6 al Sr. Pedro M.
http://www.youtube.com/watch?v=aKwbz-XGmh8&feature=related

Per finalitzar l’assignatura un vídeo humorístic amb els millor invents del 2009
http://www.youtube.com/watch?v=HoC0ReTt1V0

No hay comentarios:

Publicar un comentario